neděle 24. srpna 2008

Episode 5 - Kriminalita Koreje

Podle spousty a spousty nazoru a clanku
i celych studii, by mel byt Soul neobycejne bezpecnym mistem s temer nulovou kriminalitou. Denni i nocni prochazky po jakychkoliv castech mesta jsou naprosto bezpecne a bezprostredni ohrozeni slovnim obtezovanim hrozi pouze od prilis opilych jedincu motajicich se po ulici na ceste domu.

Je zcela bezne, ze na dlouhych cestach metrem (mohou trvat az nekolik hodin) si v klidu zdrimnete a naprosto se nemusite bat o sve veci. Metra jsou vybavena uloznymi prostory nad vsemi sedackami, kam si lide odkladaji prevazne notebooky a kufriky. Udelat neco takoveho u nas, do nekolika minut uz svou vec nenajdete, avsak v Koreji je neco takoveho uplne bezne. Je znama spousta pripadu, kdy cizinec (ci korejec) ztrati celou penezenku a do nekolika dnu mu ji policie vrati vcetne kompletniho obsahu.

Stejne tak me do dnes prekvapuji erarni nabijecky na ruznych restauracich ci kavarnach, ktere jsou vzdy umistene vedle sebe; clovek prijde, zastrci si kabel do telefonu, telefon tam necha a jde se bavit. Radeji si nepredstavuju, jak dlouho by takovy telefon na tom kabelu vydrzel u nas.

Vzhledem k tomuto vsemu je skutecne podivne,
ze zejmena v studentskych ctvrtich se pravidelne jednou za cas objevi nejake osklive znasilneni. Nedokazu prilis pochopit obyvkly argument nasilniku, ze prilis dlouho a tvrde studovali a soucasne s tim nemeli zadnou zenu, ovsem Korea takovyto argument akceptuje a samotnym korejcum takove ciny neprijdou prilis zvlastni. Ano, davaji si pozor, aby se nestali primym ucastnikem takove nehody, ale prilis pohorseni nad takovym chovanim nejsou - vzdyt prece ten muz tolik studoval a nemel zenu po mnoho mesicu, cili je jeho akt v podstate pochopitelny.


V takovych ctvrtich, kde jsou ve vetsine ubytovny
pro vysokoskolske studenty, se to tedy jen hemzi potulnymi, vysoce podivnymi individuy vselijakeho veku, kteri cas od casu zkusi vzit za kliku cizich dveri a zjistit, jestli neni nekdo doma.V blizkosti meho soucasneho bydliste jeden takovy jeste nedavno byl. Obchazel, zkousel... az to odnesla jedna mladicka studentka ze Seoul University.

I presto ze o nich sni kdektery studujici korejec, takova znasilneni preci jen nejsou tak casta, jak by mohlo vyznit, a tak se na podilu celkove kriminality Koreje v podstate ani neucastni. Urcita zlocinnost vsak je a vzdycky bude vsude. Hitem posledni doby je gang zbohatlickych duchodkyn, ktere pro zabavu systematicky obklicuji sve obeti v obchodnich centrech a kradou penezenky. Bohuzel se tady cas od casu deji i horsi veci nez to.


Jednomu memu kamaradovi se pred dvema dny
pokusili ukrast penezenku, on se zacal branit a zlodej mu zapichnul hluboko do bricha velky nuz. On malem umrel a zlodej utekl. Pravdou zustava, ze i pres takoveto vyjimecne situace, je Korea neobycejne bezpecnym mistem a mnohe prirucky varuji navstevniky, aby si po navratu z Koreje do rodneho kraje dali pozor na sve veci, jelikoz zvyknout si na to, ze vam nehrozi nebezpeci ukradeni osobnich veci, je daleko snazsi a navykovejsi, nez davat si na veci neustaly pozor.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Za fotku mladej Kórejky vďaka :D

Inak sa mi páči ten mix informácií - na jednej strane je kriminalita skoro nulová, nikde sa nekradne (čo sa u nás naozaj stať nemôže :) Nás dokonca vykradli, keď sme boli všetci doma) a všetci sa majú radi, na druhej strane sa tam uličky hemžia úchylákmi, znásilňujú sa mladé študentky a vrážajú sa nože do brucha (to u nás maximálne dostaneš cez hubu, takéto surové útoky sú fakt ojedinelé)

Heli řekl(a)...

mi0> Ano, jiny kraj, jiny mrav, holt je to uplne jina mentalita at uz se to tyka cehokoliv.

Anonymní řekl(a)...

Heli : Takhle na "papire" to zni pekne a vypada to vazne jako pohadkova zeme (energie vsude free a kradez je cizi slovo), ale jak tam tyhle ojedinele pripady resi policie? Jen me zajima, zda mas nejake info, pac napr pohotovost a inteligence policejnich slozek ve filmu Chaser by nebyla nejlepsi vizitkou, pokud by reflektovala skutecnost, ze? (:

Heli řekl(a)...

t_gon> jak je to tu s policii netusim, z vlastnich postrehu jen vim, ze treba v noci projizdeji opustene ulicky a pozoruji, coz je chvalyhodne. Potom maji taky narozdil od nas v koreji pomerne tvrde tresty a i trest smrti, vyjimecny, ale stale tu je. Nicmene pobodany kamarad se rychle a zdarne dostal do nemocnine, kde ho hned operovali a on bude v poradku, cili minimalne ta lekarska pece bych rekla, ze bude na dobre urovni, ale nevim, jen usuzuji.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj....chtel bych ti moc a moc podekovat za prijemne a informacemi nabite povidani a podeleni se se svymi zkusenostmi. Snad ti to vydrzi i nadale se delit se svymi zazitky a fotkami.
Tak se tam drz a hlavne si to tam pekne uzij ;))

Anonymní řekl(a)...

V koreji neukradnou volne polozeny notas a mobil, ale pro penezenku pichnou nuz do briska stejne hluboko jako vsude jinde. Krasna zeme

Heli řekl(a)...

2.u.p.a.> to ja dekuju, ze me ctes (: vazne

Kolosální žrout řekl(a)...

Zajimave. Ten argument(o dlouhem tvrdem studovani), proc dotycny znasilnil mladou holku, take moc nechapu... Tady se to vesmes resi prostitutkou a znasilneni jsou ve vetsine pripadu domenou notorickych nasilniku, ozralu a cizincu. Pro bezneho Korejce (studenta) je prodejna deva tabu nebo financne moc narocna zalezitost?

Heli řekl(a)...

tombac> ne, nemaji cas, musi do noci studovat

Unknown řekl(a)...

hmm to znasilnenie... kamaratke sa stalo, ze ju tam znasilnil jej KAMARAT.... u nich v Svedsku je bezne, ze to nahlasia policii, lebo pre nich aj nedobrovolny sex medzi manzelmi je povazovany za znasilnenie... tuna si presla nezmyselne vysetrenia, otazky na policii typu, ci jej dal za sex peniaze a podobne... on vysiel bez trestu, samozrejme ved je korejcan, a samozrejme ze cudzinka biela urcite nema pravdu... hold aj to je tvar ktoru ma Korea :/