pondělí 4. srpna 2008

Episode 1.5 - Imigracni urad

Po vcerejsim boji v LG,
kdy jsem se dozvedela, ze bez korejskeho ID nepripada v uvahu, abych si koupila telefon, jsem dnes vyrazila na imigracni urad, abych si podala zadost.


ulice Mokdongu pobliz Imigracniho uradu

Cesta byla trnita,
protoze oficialni nazev se vubec neshoduje s nazvem, pod kterym by slo cokoliv najit na internetu nebo ktery by byl na nejake mape. Takze jsem vedela jen stanici a vychod z metra a spolehala na mile spoluobcany, ze budou vedet. A vedeli! Ovsem zapomneli me varovat, ze to neni za rohem, ze se par kilometru projdu podel rozzhavene silnice, kde neni ani zivacka, jen tisice, desetitise cikad.

Seoul, Hapjeong

Chvili trvalo, nez jsem pochopila
ze si mam jit do jineho patra koupit kolek na zadost a kterej cudlik na masince vydavajici cisilka zmacknout, nicmene... zdeseni probehlo az ve chvili, kdy jsem si vytahla cistlo 289 a na tabuli svitilo 206.
Bylo mi divne, ze je tu tolik lidi a ze jich jen pribyva a nikdo neodchazi, ale doufala jsem, ze jsou to korejci cekajici na jine okenko, protoze v mistnostij narvane lidmi jsem byla bila jen ja. Spletla jsem se.

Seoul, Hapjeong

Jsem tu uz pul hodiny a cisla se ani nehla.

Nejlepsi na tom vsem je, ze tu nemam zadne pevne bydliste, mozna jim to bude vadit a poslou me domu tak jako tak. Pripomina mi to procest s prihlaskou na SNU (Seoul National University). V dotazniku byla povinna polozka "visa status", jenomze visa clovek dostane na zaklade toho, ze to na tu skolu prijmou, mela jsem s tim docela problem. Tohle je podobne. Musim mit ID, abych si mohla pronajmout byt, ale ID mi mozna nedaji, protoze nemam zadne bydliste. Vlastne to neni stejne, je to daleko horsi!
V televizi probehy dva dily Puccy a cislo se ani nepohlo.

Vyhled na mesto ze stanice metra Daerim

Venku je dneska priserne horko, slunicko je opet spalujici a vlhkost nesnesitelna. Dokonce jsem dneska ani nepotkala zadneho korejce ve svetru, to uz neco znamena; asi se mi to nezda a je vazne teplo.

Po trech hodinach jsem na rade!
...nemela jsem potvrzeni o prjeti na skolu, takze me vyhodila.Nastesti jsou korejci mili lide a jeden pan me nechal si to vytisknout u nej v kancelari. I tak to ale bude trvat deset dni nez ID dostanu, do te doby... nevim, co budu delat, nic zarizovat nemuzu, chodit taky nemuzu, jelikoz mistni vlkhost mi rozleptala nohy ve vsech trech botach, ktere jsem za ty dva dny mela na sobe a ted... ted se muzu uplne oficialne nudit. A nebo bych mohla studovat... ale to jeste promyslim.

Cely vychod z metra polepeny Prahou

Jestli bude ID nutne i k bydleni (coz by se narozdil od koupe telefonu dalo chapat), tak mam asi problem.

2 komentáře:

Vojta řekl(a)...

Ahoj,

moc zajímavé čtení. Snad to všechno oběháš a dobře to dopadne. Měj se fan a nevěš hlavu, ono to nějak dopadne:)

Vojta

Petra řekl(a)...

Jéé na poslední fotce je JaeJoong:)

Jinak máš můj veliký obdiv, taky bych se tam jednou chtěla podívat, ale když jsem četla co všechno je k tomu nutné, tak to kloubok dolů, že jsi to všechno zvládla oběhat:)

Měj se tam krásně!!:)