neděle 10. srpna 2008

Episode 2 - Oktappang kojangi

Cely tyden jsem se desila nedele,
kdy budu hned po ranu muset opustit guesthouse, a kam pujdu dal. Nikdo mi nedokazal pomoct. Nikdo nevedel o nejakem byte, kde bych mohla zit, nikdo neznal zadnou realitku, kam bych mohla jit. Zoufalost byla horsi a horsi a noci byly stale beze spanku.

Obesilala jsem pratele, jestli o necem nevedi a zaroven taky aby v sobe predem nechali stupnovat pocit zodpovednosti a pripadne me par dni nechali u sebe doma.
Shodou neuveritelnych okolnosti se ale stalo, ze jsem z hodiny na hodinu najednou kde bydlet mela a dokonce jsem mela mit i spolecnost, odtud zacina muj korejsky zivot se So-yon.

So-yon jsem potkala jednoho krasneho dne v Praze.
Byla clenkou stabu k nataceni videoklipu tehdy zacinajici hudebni hvezdy (dodnes mimo Cinu nepopularni). V Soulu jsem ji kontaktola a vylicila jsem ji svuj problem. Shodou neuveritelnych okolnosti se zrovna mela stehovat do noveho a shanela spolubydlici. Jeji kamarad ji (vlastne nam) pry docasne poskytne byt, trochu spinavy, ale jinak zadarmo.

K nasemu zdeseni neslo o byt ale o oktappang
- stresni pokoj s malou kuchynkou a jeste mensi koupelnou. Nutno dodat, ze velice zanedbany, harampadim zaskladany a mnoho mesicu neuklizeny oktappang. Jen jeho vyklizeni trvalo vic nez jeden cely den a to s pomoci nekolika chlapu. Samotny uklid byl ale snad jeste horsi. Nebyla to spina, byl to naprosty humus. Neprejte si nikdo vedet, jak vypada lednicka se zbytky jidla po roce, co nikdo neni doma...

Po usilovne praci sesti lidi (a neustalych pripominek pani domaci) se povedlo dat pokoj jakz takz dohromady. Natolik, aby nebylo zcela odporne v nem prenocovat, kdyby to ovsem slo. Dny jsou posledni dobou tak horke, ze v byte bez klimatizace se pomalu ani neda dychat, natoz v pokoji primo vystavenem slunci, vetrak rozmetavajici zhavy vzduch moc k uzitku neni.

Muj prvni korejsky serial,
ktery jsem videla, se jmenoval Oktappang kojangi (Kocka ze stresniho bytu), tehdy jsem se do predstavy, ze budu v takovem byte jednou bydlet, naprosto zamilovala. Maly, utulny a vyjdete ven a jste v podstate na zahradce. Kolem spousta kyticek, mensih ci vetsich stromku, vyhled na Soul a spousta prostoru pro zabavu.

Trochu mi tehdy uniklo, ze takovy stresni pokoj neni nijak izolovany.
Ze kdyz je venku 35 stupnu, coz je v srpnu skoro porad, v takovem pokoji je 50, protoze od slunecnich paprsku deli mistnost jen asi 3 centimetry tlusty, papundeklovy strop. A tak, i kdyz se venku nepatrne ochladi, v pokoji se vazne neda byt. Natoz spat. Taky jsem nedomyslela zvysenou pravdepodobnost vyskytu ruznych potvor. Komari mi nevadi, mravenci budiz. Pavouci uz jsou horsi. Ale svabi... svabi me malem donutili uprostred noci odejit do hodinoveho hotelu. Nastesti je kazda mala korejska samoska vybavena velkou zasobou ruznych insekticidu a tak jsme prvni noc preckali bez toho, aniz by po nas ruzna havet cestovala sem a tam.
Aspon doufam.

9 komentářů:

jakudo řekl(a)...

podkrovní pokoj - tak to znám. Teď jsem na kolejích taky v podkroví a je to skutečně neskutečné...

Šváby? To je docela dost nepříjemné...ale pokud jsi na ně něco sehnala, tak se to snad bude dát přežít :)
A co nějaké fotky? Budou?

Anonymní řekl(a)...

Fotky! Fotky! Fotky!!!! :D Raz vidieť je 100x lepšie ako 100x počuť...

Kolosální žrout řekl(a)...

Svabi a rok nevyklizena lednicka? No fuj, tos teda zazila... Ale uz bude jen lepe a potvory budou mit utrum. :) Se So-yon je to bezva zprava - ta zenska je moc fajn. Pozdravuj ji ode me, treba si me bude jeste pamatovat. Jeji vizitku mam dodnes v penezence. :)

Heli řekl(a)...

jakudo: pozor pozor, to neni podkrovni pokoj, to jsou ctyri sotva drzici zdi a chatrnej strop uprostred placaty strechy normalniho domku. Musis to znat! Ma to kdektery dum. V koreji (: Nicmene s podkrovnim pokojem se do neda srovnat, vubec! Co bych dala za podkrovi (:

pro vsechny:
FOTKY BUDOU, ale stale nemam vlastni internet, nemohla jsem si ani stahnout program na zmensovani, takze uploadovat kamkoliv v internetovych kavarnach 4 mega velky fotky FAKT nebudu (:
Musite vydrzet.

Co nevidet se budeme stehovat do noveho, cisteho, krasneho, utulneho... takze internet az tam. Snad do konce tydne.

tombac: joo, byla to fakt chutovka. Svabi se nastesti neukazali, ale zato se tam objevilo velmi VELMI podivne stvoreni, ktere.. nikdo netusi, co je zac. Velky asi 6 centimetru, shora vypad jako cikada, cili fujtajbl, z profilu to ale cikada neni, vypada to jako masozravej komar, straslivy. I to mam vyfoceny a desim s tim Soyon ^^

jakudo řekl(a)...

No jo, znám ty domečky...je jich tam nepočítaně ;)
Také ode mě pozdravuj So-Yon.
A kam se teda budeš stěhovat? Kde budeš bydlet? (myslím tím zastávku metra nebo čtvrť, abych si mohl představit, kde tak asi jsi :) )

Kolosální žrout řekl(a)...

Heli: Az bude fotka te obludy na netu, poslu ji herpetolozce Veronice (byla se mnou na THS) a treba bude vedet. Sice ma specializaci na plazy, ale ve hmyzu se take vyzna. Jo, a nedej Boze, aby te neco takoveho kouslo. :)

Tak ti preji, at je ten vas novy, cisty a hezky byt co nejdrive k dispozici. Z tveho popisu se oktappang zda temer neobyvatelny.

Heli řekl(a)...

jakudo: oktappang mame na Sinjeongu, metro fialovy. Docela dira (: Mno a SNAD, kdyz pan buh da a pan majitel nebude mit problemy se zakonem, tak se v patek budem stehovat na Sillim-dong (Kwanak-gu) neboli k SNU (zastavka metra "Soulde ibku", prosim (: Snad.. snad to vyjde, krasnej veelikej byt tak blizko od skoly a navic na tak peknym miste... doufej se mnou, jo?

jakudo řekl(a)...

doufat budu :)

Fakt TI to tam závidím (včetně všech problémů).
Bydlení blízko školy je fakt skvělý (znám to z vlastní zkušenosti), pár minutek do školy je naprosto k nezaplacení. Žádné raní vstávání, žádný stres :)

Anonymní řekl(a)...

Heli - Ted jsem se dostal k tvym papirovym zazitkum z tveho naplnujiciho se snu a stejne jako ostatni cekam netrpelive na fotky. Nyni ti k druhemu dilu preji mnoho stesti s urady a vyrizovanim tveho noveho zivota tam (snad se byrokracie a arogance nasich uradu nevyskytuje i v Koreji), preji krasny novy byt, fajn spolubydlici a pratele a kupu zazitku.

Ad neco 6cm velkeho - jestli je to komar, tak to potes koste. Vzdyt by ti kousnutim vypil pul ruky. (: