čtvrtek 18. září 2008

Episode 6 - Doprava

Cestovat po Soulu je celkem komplikovana zalezitost. Ackoliv ma metro pres dve ste padesat kilometru a je v pomerne pravidelnych rozestupech propletene po celem meste, preci jen je od jednotlivych zastavek ponekud dal nez z Muzea na Mustek a vetsinou neni tak uplne snadne tyto vzdalenosti zdolat pesky nemluve o cestach do destinaci umistenych mimo metro.

Nejjednosussi moznosti, jak se kamkoliv dostat, je mavnout do silnice a nastoupit do taxiku, ktery se objevi skutecne v cuku letu. Cestovani taxikem je skutecne az neuveritelne levna zalezitost, na kratke trasy do cca tri-peti kilometru, je taxa za klimatizovany a pohodlny taxik totozna s taxou, kterou zaplatite za jizdu prehratym a lidmi narvanym autobusem.



Autobusy jsou vubec kapitola sama pro sebe. V Soulu jich jezdi obrovske mnozstvi. Netroufam si tvrdit kolik linek se zhruba da najit v oblasti stoustredneho kruhu kolem jedne zastavky metra. Bohuzel je jich ale tolik a vyznat se v jizdnim radu je obcas natolik slozite, ze se obzvlaste cizincum bezne stava, ze odjedou do naprosto jineho mista nez puvodne chteli. Velkou zasluhu na tom maji i lehce odlisne dopravni predpisy a jizdni pruhy urcene k obratum o 180 stupnu, tudiz spolehnout se pouze na smer se v takovem pripade neda.

Kdyz jsem poprve jela domu z opacne strany nez z te, ze ktere uz jsem mela naucenou trasu, nechtene jsem nastoupila do spatneho autobusu, ktery misto aby pokracoval ve smeru, nahle zajel do Seoul National University (SNU) a pokracoval a pokracoval az asi po pul hodine a mnoha zastavkach uprostred campusu zastavil a ja si musela vystoupit aniz bych tusila, kde to sakra jsem.

SNU je natolik obrovitansky areal, ze dopravovat se po nem pesky je prilis velka ztrata casu, kterou si studenti ve vetsine pripadu skutecne nemohou dovolit (skutecni studenti, nikoliv nekdo jako ja). Bohuzel zorientovat se v prehrsli autobusovych tras, ktere ruzne konci a ruzne zase zacinaji jeste vice komplikuje skutecnost, ze v ramci arealu skoly nikde nejsou k nalezeni jizdni rady - respektive (v koreji) jizdni mapy. Naprosto zoufala jsem nasedala z jednoho autobusu do druheho vice nez hodinu nez se mi podarilo z arealu vyjet.


Neznam nikoho, kdo by si nestezoval na predrazene jizdne hromadne dopravy v Praze. Ovsem prazane si neuvedomuji, ze v mnohych jinych meste vubec neexistuje neco jako "tramvajenka" a neomezene jizdne za pevnou taxu. Ani v Koreji, ani v Japonsku ani v prilehlych statech nic takoveho neni a tudiz se takova utrata za cestovani behem nekolika malo dni vysplna na neuveritelne cislo a to i presto, ze jde clovek jen do skoly a zpatky. Kazdy jednotlivy vstup vyjde na cca 20 korun, v pripade, ze je nutne pouzit vice dopravnich prostredku, je take nutne v kazdem zvlast zaplatit zminenych 20 korun. V japonsku jsou tyto poplatky jeste daleko vyssi (cca trikrat), neni tudiz divu, ze je zcela bezne se stehovat. Nejde o lokalitu, nejde o byt, v prvni rade jde o vzdalenost vztycnych bodu domov - skola/prace. Prumerny svobodny korejec se stehuje klidne i nekolikrat za rok, je to zcela bezne a ustali se to az ve chvili, kdy se v rodine objevi deti, kvuli kterym by bylo komplikovane stehovani uskutecnit.

13 komentářů:

jakudo řekl(a)...

haha, nemůžu se než usmívat. Naprosto Tě chápu. Jejich systém (pokud v tom nějaký teda je) je víc než naprosto složitý:) Použít autobus je fakt dost složité, ale i na to se dá časem u některých linek přijít (ale dá to skutečně víc času než tady doma v ČR).

Neztrať se nám tam!!! ;)

Heli řekl(a)...

jakudo: ja to celkem obstohne zvladam, ale ktery autobusy jednou do arealu skoly a ktery ne mi zatim zustava zahadou (: (o primo skolnich autobusech radsi vubec nemluvim...)

eriol řekl(a)...

Ahoj do koreje a diky za zajimave informace!

Je pravda, ze nemoznost permanentni litacky je pro nasince nepredstavitelna, a to jeste mnozi nadavaji na "relativne" vysoke jizdne, kdy spousta lidi jezdi na falesne studentkske prukazy, nacerno apod. : )

Na druhou stranu problem s drahymi taxiky je ciste ceska/evropska zalezitost. V Cine jsou taky paradne levne a je to prijemny zpusob dopravy po meste. V lete za mnou do CR prijela znama ze Stredni Asie a s naprostou samozrejmosti chtela mou adresu, ze za mnou z hostelu prijede taxikem. Z hruzou v ocich jsem ji musel vysvetlovat, ze tady by za jednu jizdu taxikem dala svuj tydenni rozpocet, namisto par korun..

Preju ti, az vzdycky sednes na spravny autobus a tesim se na tvuj dalsi prispevek!

Heli řekl(a)...

eriol: ...na druhou stranu, v Cine je levne vsechno (:

eriol řekl(a)...

Heli: To ano. : )
Ale cinani zas nemaji skoro zadne penize, tak si to neuziji.. : /

Anonymní řekl(a)...

Musím říct, že tě obdivuju. Jet do cizí země, kde nikoho neznám, je pro mě něco neuvěřitelného. Já bych to nezvládla. Držím palce, ať ti všechno vyjde.
P.S.: Jak se tam domlouváš? Korejsky nebo anglicky?

Unknown řekl(a)...

Ahoj, uz jsi dlouho nenapsala novy pribeh, nejen ja na nej uz netrpelive cekam:)
Hezky den!

Heli řekl(a)...

flipping Caroline: moc dekuju! anglicky se v koreji nikde nedomluvis, takze korejsky... jedine korejsky.

jiri: vazne? (: omlouvam se, zanedbavala jsem to, kvuli skole jsem nemela moc casu na nic.

T řekl(a)...

Vážně se tam anglicky nedá domluvit? Já právě žila v dojmu, že se angličtina u těchto národů (jap, j. korea,...) neskutečně prosazuje, že se tam každý _musí_ učit anglicky.. docela mě to překvapuje:)
Nicméně už se taky těším na nový článek:)
Lyn

Unknown řekl(a)...

Vesele Vanoce a bohateho Jeziska, jestli uz teda nechodil u vas. Jeste ze je ten casovy posun, jinak by to chudak nemohl nikdy stihnout:)

Anonymní řekl(a)...

tak to sem si myslel taky, že se tam dá domluvit i anglicky, dokud sem tam nepřijel. jo, někteří lidi tam možná umí obstojně, jenže beztak sem jim nerozuměl jediný slovo. korejci maj hrozně divnou výslovnost a přízvuk, co se angličtiny týče, ale to celkově vetšina asijských zemí
jinak už bys vážně mohla napsat novej part. myslim, že nejenom já na něho už netrpělivě čekáme :)

Anonymní řekl(a)...

Ahojky,

tiež sa pripájam k žiadostiam,už sa teším na ďalšiu časť,je to zaujímavé čítanie :)Tiež Ťa obdivujem,že si mala odvahu na to, aby si tam išla študovať.Aj mojím snom je raz sa tam pozrieť,dúfam,že mi vyjde. :)
Ja síce už rozumiem niekoľko slov z toľkých kórejských filmov,čo pozerám,ale dorozumieť sa v nej,uff,klobúk dole.Tá angličtina ma neprekvapuje,v pár filmoch je badať snahu,ale ten prízvuk a výslovnosť je absolútne nerozoznateľná.
Prajem Ti ešte úspešné mesiace,ktoré tam stráviš a vychutnaj si to tam aj za nás :)
Diana

Anonymní řekl(a)...

paani ja jsem novacek co se tyce koreji atd... a zacal jsem jen kvuly jejich hudbe
a teeeda vazne me cela zeme a vse nnatchlo
a ted je to muj zivotni sen
nastesti mam nekolik let nez se budu moct stehovat do koreji
A nez se vse naucim budu cas potrebovat
a tento blog mi jiste velmi pomuze diiiky
varekam@azet.sk