neděle 13. července 2008

Episode 0, nohama stále ještě na zemi

Mesic priprav na dlouhodobejsi pobyt v Koreji utekl jako voda a ja uz za par dnu odletam. Musim rict, ze trvalo dlouho, nez jsem vubec vymyslela, co vsechno musim kde zaridit a podepsat, abych mohla vubec z Cech beze strachu, ze me nekdo pozdeji bude stihat, odjet. Prvni prispevek sveho blogu o zivote v Koreji bych rada venovala tomu, co vsechno je nutne pred takovou cestou do zahranici vyridit.

Ridicsky prukaz
Pokud jste vlastnikem ridicskeho prukazu a planujete v cizine za volant usednout byt jen prilezitostne, je nutne mit mezinarodni ridicak, ktery se vystavuje na pockani na prislusnem magistratu za poplatek 50 korun. Pro EU a anglicky mluvici staty je mozne ho vystavit na tri roky, do ostatnich destinaci je bohuzel nutne ho kazdy rok obnovovat. V pripade Jizni Koreje je nutne po 1 roce absolvovat zkousky mistni a zaridit si ridicak korejsky.

Pojisteni
Pojisteni mi dalo zabrat asi ze vseho nejvic. Taxy, ktere u nas za pojisteni banky chteji, jsou neuveritelne vysoke. U mnohych se pohybuji v desitkach tisic korun za rok, nejlevnejsi nabidku ma CSOB (Ceskoslovenska obchodni banka), ktera nabizi pojisteni do 1.5 milionu korun za cca 900 korun na mesic. Nejekonomictejsi a zaroven nejbezpecnejsi zpusob pojisteni je tedy zaplatit si mesic dva u nas skrze v cesku sidlici pojistovnu (nyni zajistuje i VZP), behem kterych si zaridite tam pojisteni mistni, ktere nabizi limity podstatne vyssi a za nizsi cenu. Navic se vyhnete pripadnym problemum pri komunikaci vasi pojistovny v cechach a prislusnych organu v miste, kde jste.

Zdravotni a socialni v CR
Zaroven s resenim pojisteni na dobu, kterou nebudete doma, je nutne vyresit i nutne odhlaseni zdravotniho a socialniho pojisteni, ktere je ze zakona dane a povinne a paklize by jste na prislusnem uradu nenahlasili svou budouci nepritomnost v zemi, mohly by vas po navratu domu cekat nemile pokuty a jine problemy. Zdravotni pojisteni se odhlasuje na jakekoliv pobocce VZP. V pripade studentu je nutne dolozit posledni vysvedceni ci diplom jako dukaz, ze jiz nadale nejste studentem. Socialni pojisteni se odhlasuje na vam prislusne sprave socialniho zabezpeceni, v pripade, ze jste do ted byli pouze v roli studenta a nikoliv zamestnance (cili za vas zamestnavatel ze zakona nebyl povinen platit socialni pojisteni), neni vlastne ani co odhlasovat a zamerte se pouze na zdravotni.

Cestovni pas
Nektere zeme vyzaduji dlouhou platnost vaseho cestovniho pasu. Treba USA vyzaduje platny pas jeste 6 mesicu od terminu, kdy se planujete vratit. Proto je lepsi si tyto nalezitosti dobre zjistit, zkontrolovat a pripadne resit dokud je cas.

Viza
Zadost o viza byva to posledni. Jakmile mate v ruce vsechny potrebne dokumenty, vetsinou s tim ani neni problem, ovsem dejte si pozor na to, zda vystavene vizum odpovida typu viza, o ktere jste zadali. V pripade vycestovani do Koreje je tohle zrovna problem, protoze doporucena viza od zdroje, za kterym jedete, az mysticky nesouhlasi s temi, ktere vam doporuci a vyda korejska ambasada v Praze. Dalsi vychytavkou je tzv. multientry vizum, cili vizum, ktere vas opravnuje opustit zemi a zase se do ni vracet. Je za priplatek okolo $100, ale urcite se vyplati. Muze ho dostat kdokoliv az na studenty, kteri se jedou ucit pouze jazyk do jazykoveho institutu ci neceho podobneho spadajiciho pod jakoukoliv univerzitu. Duvod proc tito lide multientry vizum dostat nemohou jsem nepochopila ani na ponekolikate, nicmene je to tak, budte na to pripaveni - jakmile nejste regulerni student VS, nemate narok. Udajne by ale nemel byt problem multientry vizum ziskat na cizinecke policii na miste. V pripade casteho vycestovani ze zeme vam to usetri cas i penize.